Powered by Smartsupp
K současnému trendu zjednodušování obsluhy tiskových strojů se přidala i společnost EFI, která nyné používá pro ovládání všech svých RIPů program Fiery Command Workstation.

Související produkty

 
63 215 Kč 

bez DPH

76 490 Kč 

s DPH

včetně 1 ročního SM&SA. Předkonfigurovaná licence obsahující: XF Server (vč. Spot Color), 10 klientů, Color Verifier, 1 podporovaná tiskárna.

Jednotné řízení RIPů EFI Fiery a EFI Fiery XF

13.08.2020

12.1.2018

Společnost EFI uvedla na trh letos na jaře novou verzi svého RIPu pro řízení inkoustových produkčních a fotografických tiskáren. Server EFI Fiery XF 7 přinesl sjednocení ovládání všech RIPů EFI. V současné době se pro řízení RIPů EFI používá Command Workstation, nástroj dříve určený jen pro produkční laserové tiskové stroje. Tato změna přinesla několik výrazných zjednodušení pro obsluhu produkčních strojů a inkoustových tiskáren. Tou největší změnou je jednotné ovládání všech tiskáren řízených EFI RIPy.

 

EFI Fiery XF 7

RIP EFI Fiery XF 7 je softwarový RIP, který se instaluje na systémy Windows. Instaluje se jako serverové řešení a na rozdíl od předchozí verze již nepoužívá HW klíč. To potěší všechny, kteří instalují tento RIP na virtuální počítač, protože odpadá ne vždy jednoduchá komunikace s HW klíčem. Nyní stačí aktivovat RIP pomocí licenčního čísla, které podle zakoupené konfigurace odemkne požadované funkce a nástroje.

 

Command Workstation

K této serverové části RIPu se pak každý uživatel může standardně připojit pomocí nástroje Command Workstation. Připojíte se stejně jako k ostatním RIPům EFI, tedy zadáním IP adresy serveru EFI Fiery XF 7. Přechod ze starého ovládacího prostředí do nového je poměrně intuitivní a podle mých zkušeností se zákazníky, kteří již tento RIP používají, nemají problém s novým ovládáním.

 

Správa barev

Funkce byly zachovány všechny, takže zde najdeme nástroje pro kalibraci a vytváření tiskových ICC profilů, nástroje pro ověření kvality nátisku se zvolenou referencí. EFI Fiery XF 7 má velmi dobře zpracované vzorníky přímých barev a jednoduchou úpravu v případě potřeby změny barevnosti některé z Pantone barev.

 

Vyřazení

Do Command Workstation byly přeneseny i všechny funkce vyřazení PDF dat na tiskový arch, možnosti práce s ořezovými značkami a duplikování jednotlivých obrazů. Za zmínku stojí i velmi dobře propracovaný nástroj na rozdělení velkého plakátu na několik částí, které se pak slepí k sobě. Velmi detailně zde můžete volit, místa rozřezu, překrytí, místa kde bude aplikováno lepidlo a další funkce.

 

Podporované tiskárny

RIP EFI Fiery XF 7 má ovladače pro řízení několika set tiskáren, najdete zde tiskárny všech významnějších výrobců, jen namátkou budu jmenovat tiskárny Canon, Durst, Epson, EFI Vutek, HP, Mimaki, Mutoh, OKI, OCE, Rolland a mnoho dalších výrobců.

 

Nové funkce

Hlavní novinkou je funkce Fast RIP, která výrazně zrychluje ripování tiskové úlohy. Podle společnosti EFI tato funkce zrychlí ripování až pětkrát. Výrazně bylo zjednodušeno vytváření tiskovyých workflow. Není sice vizuálně tak přehledné, jako u starší verze RIPu, ale díky novému přeuspořádání a změně přístupu je pro běžného uživatele jednodušeji vytvořitelné a použitelné.

To co poznají všichni uživatelé na první pohled, je přehlednější ovládání, kdy práce s daty, náhledy vyřazení jsou vždy takřka přes celé okno RIPu. Vždy jsou k dispozici jen ty funkce, které aktuálně můžete využít. Nové jsou rovněž statistické funkce o vytisknutých úlohách, spotřebě materiálu a další, v předchozí verzi RIPu nezjistitelné informace.

 

Závěr

RIP EFI Fiery XF 7 se po mnoha letech vlastního vývoje začlenil do designu ostatních RIPů EFI a musím říci, že tento krok přinesl zlepšení a zjednodušení ovládání. Začlenění do Command Workstation navíc umožní uživatelům používat jeden program pro obsluhu všech RIPů EFI Fiery, které ve firmě používají, a že jich mnohde není málo.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.