Powered by Smartsupp
Wacom Cintiq Pro - skvělá volba pro všechny kreativce. Testovali jsme nejvyšší řadu grafických tabletů Wacom: Cintiq Pro 24. Přečtěte si jak test dopadl.

Související produkty

 
55 364 Kč 

bez DPH

66 990 Kč 

s DPH

Pokročilý pen displej v kombinaci s perem Wacom Pro Pen 2 umožňuje překračovat tvůrčí hranice při práci.

 
44 537 Kč 

bez DPH

55 990 Kč 

s DPH

53 890 Kč 

s DPH

Pokročilý pen displej v kombinaci s perem Wacom Pro Pen 2 umožňuje překračovat tvůrčí hranice při práci.

 
30 488 Kč 

bez DPH

37 490 Kč 

s DPH

36 890 Kč 

s DPH

Pokročilý pen displej v kombinaci s perem Wacom Pro Pen 2 umožňuje překračovat tvůrčí hranice při práci.

 
11 149 Kč 

bez DPH

13 490 Kč 

s DPH

Ergononický stojan pro Wacom Cintiq Pro 24.

WACOM CINTIQ PRO 24

13.08.2020

18.10.2018

Wacom nabízí komplexní řadu grafických tabletů, od základní řady Intuos, až po high-end modely řady Cintiq. Tablety se od sebe liší typem pracovní plochy a její velikosti. Modely nejvyšší řady Cintiq mají mj. například zobrazovací panel (obrazovku). Nabízená velikost pracovní plochy tabletů je velmi široká, najdeme zde přístroje v rozsahu od 13" až do 32”.

První otázkou, která se nabízí, je proč a k jakému účelu si vlastně grafický tablet pořídit? Pokud pravidelně pracujete s obrazovými daty – grafikou, fotografií, ilustracemi či technickou dokumentací, tak grafický tablet rozhodně smysl má. Práce s ním je v porovnání s prací myší či na běžném grafickém tabletu (bez obrazovky) výrazně pohodlnější, rychlejší a přesnější. Zejména při kreslení je tablet pro oči a ruku přirozenější a co je hlavní, konečně na obrazovce přesně vidíte to, co kreslíte. Co si budeme povídat, u běžných tabletů činí spoustě lidí potíže synchronizovat pohyb ruky s tím, co vidí na obrazovce monitoru počítače, což bývá problémem zejména u kreslení kulatých tvarů, kdy je náročné trefit se zpět do počínajícího bodu.

 

Praxe

Ze začátku je těžké si na práci s tabletem zvyknout, není jednoduché zbavit se návyků používat při práci myš a klávesnici, hlavně pokud jste zvyklí na klávesové zkratky. Ale po té, co si práci na tabletu osvojíte, tak se ke kreslení pomocí myši budete těžko vracet. Práce s grafickým tabletem Wacom Cintiq Pro 24 je totiž velice příjemná, intuitivní a hlavně přirozená. Speciální leptaná skleněná obrazovka poskytuje při práci charakteristický dotykový zážitek, který se velice blíží tomu, jako bychom kreslili na papír. Plocha obrazovky skvěle snižuje nežádoucí odlesky a odrazy.

Mezi největší přednosti patří bezpochyby pero Wacom Pro Pen 2, které dokáže velmi věrně simulovat klasické kreslení na papír. Před prvním užitím je třeba pero zkalibrovat, aby došlo ke srovnání kurzoru s pozicí pera na displeji, ale následné kreslení s perem je velká radost. Pero skvěle rozlišuje detekce sklonu a rozpozná až 8 192 úrovní přítlaku, což (nejen) ilustrátory jistě potěší.

Praktický je též dálkový ovladač Express Key, který rozšiřuje možnosti práce o komfortní ovládání pomocí 17 programovatelných tlačítek, které si lze nastavit k obrazu svému dle toho, jaké nástroje nejčastěji používáte. Navíc se ovladač umí přizpůsobit i aktuálně používané aplikaci (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator).

Pokud jde o velikost pracovní plochy tabletu, tak úhlopříčka 24 " je pro kreslení ideální, ale určitě dobře poslouží i menší plochy, jen budete muset při práci častěji zoomovat.

Jednou z mála slabin tabletu je psaní, které je poněkud nešikovné. Sice si na obrazovce můžete klávesnici zapnout, ale dá se na ní psát jen perem, což psaní poněkud zpomaluje. Ale to je při práci na tabletu vedlejší.

 

Technické parametry

Wacom Cintiq Pro 24 " disponuje fyzickým rozlišením 4K UHD (3 840 x 2 160 bodů) a rozšířeným barevným prostorem – cca 99% pokrytí Adobe RGB (1998) s podporou více než 1 miliardy odstínů. Použitý panel typu IPS v kombinaci s vysokým 4K rozlišením zaručí vysokou úroveň zobrazení detailů a brilantní barvy. Tablet je kompatibilní s PC i Mac.

 

Vybavení a příslušenství

Pero Wacom Pro Pen 2 a dálkový ovladač Express Key jsou samozřejmě součástí balení tabletu. Dále zde najdete i stojan na pero, v němž je uloženo 10 vyměnitelných hrotů.

Bohatou konektorovou výbavu představují: 4 x USB 3.0 rozhraní, 1 x USB-C, 1 x HDMI a 1 x DisplayPort. V balení dále najdeme ještě napájecí adaptér, USB kabel, redukci Display-Port -> Mini DisplayPort, čisticí hadřík a manuál.

Volitelně lze k tabletu pořídit stojan Wacom Ergo Stand, který umožní tabletem otáčet v nejrůznějších směrech. Nicméně samotný tablet má vestavěné nohy, které umožňují zvednout obrazovku do úhlu 20°, takže se lze bez stojanu obejít.

Tablet je dále možné rozšířit o modul Cintiq Pro Engine, který ho promění v plnohodnotný přenosný počítač. Díky modulu se budete moci pouštět do složitějších a výpočetně náročných operací, Engine totiž nabízí vskutku výtečnou hardwarovou výbavu: procesor Intel Xeon, GPU NVIDIA Quadro, až 32 GB paměti a sloty pro připojení SSD úložišť.

 

Shrnutí

V porovnání se svými nižšími řadami zjednodušuje Wacom Cintiq Pro kreslířskou práci. Trochu krkolomné bylo první zapojení, kdy se musí sundat spodní kryt (což nejde úplně snadno) a poté zapojit kabely, které slouží k propojení s PC a monitorem. Ale samotná práce s tabletem je vynikající, zvláště pak s perem Wacom Pro Pen 2.

Alternativou k modelu je Wacom Cintiq Touch 24 ", který lze ovládat nejen perem, ale i dotykem, čímž se práce stává ještě více intuitivní.

Jediným mínusem tabletů Wacom řady Cintiq zůstává jejich vyšší cena, která zřejmě spoustu potencionálních uživatelů dokáže odradit, což je velká škoda.

Článek připravila Grafie CZ

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.