Powered by Smartsupp
Pro barevně správné tiskové produkty je třeba mít v každý okamžik výroby přehled o kvalitě a věrnosti tisku.

Související produkty

 
196 934 Kč 

bez DPH

238 290 Kč 

s DPH

Další generace přístroje na měření barev

 
196 934 Kč 

bez DPH

238 290 Kč 

s DPH

Další generace přístroje na měření v obalovém průmyslu

 
229 744 Kč 

bez DPH

277 990 Kč 

s DPH

Další generace přístroje na vyhodnocování barevnosti

Spektrofotometr X-Rite Exact 2

16.09.2022

Jan Štor - Noviny pro grafický průmysl, 26.8.2022


Pro barevně správné tiskové produkty je třeba mít v každý okamžik výroby přehled o kvalitě a věrnosti tisku. V mnoha tiskových strojích jsou přímo integrované spektrofotometry, avšak stále potřebujeme měřit i klasickými ručními spektrofotometry, proto se dnes podíváme na nový ruční měřicí přístroj od společnosti X-Rite Exact 2.

 

Zjednodušení a zrychlení měření, bezkontaktní měření, integrovaný režim scan do těla přístroje a bezkontaktní nabíje­ní, to jsou hlavní novinky spektrofotometru Exact 2.

 

 

Společnost X-Rite letos představila nový spektrofotometr Exact 2, který nahrazuje předchozí verzi s označením Exact. Že se jedná o poměrně revoluční změnu, je vidět už i na vzhledu spektrofotometru, který dává tušit využití nových technologií.

 

X-Rite Exact 2

Spektrofotometr Exact 2 je určen do polygrafického průmyslu. Jeho využití se předpokládá hlavně u tiskových strojů, ať už ofsetových nebo flexotiskových. Tomu odpovídá design a obslužnost. Jedná se o robustní zařízení, které je vybaveno velkým dotykovým LCD displejem. Ten je o 30 % větší než u původního Exactu. A je to znát. Množství informací, které jsou na něm znázorněny, a jednoduchost voleb umožňuje zefektivnit dobu měření a vyhodnocení.

Specifikace
Velikost přístroje je cca 22 × 8 cm, apertury jsou k dispozici o velikosti 1,5 mm, 2 mm, 4 mm nebo 6 mm. Napájen je pomocí vestavěné baterie a její nabíjení je bezdrátové. Pro komunikaci je k dispozici Wi-Fi a konektor USB-C. Rozsah měřených densit je od 0 do 3D. Density umožňuje měřit ve standardech Status A, E, I, T and G. Pro import a export dat používá CxF3. Ve spektrofotometru jsou vestavěné Pantone knihovny. Exact 2 umožňuje jak bodové, tak i posuvné měření. Podporované standardy měření jsou M0, M1, M2 a M3, a to všechny současně. A pro úplnost, rozsah spektrálního měření je od 400 do 700 nm. Dotykový displej je lokalizován do mnoha řečí, včetně češtiny.

Vestavěná kamera
Zásadním rozdílem oproti předchozím spektrofotometrům je vestavěná kamera, která snímá plochu pod měřicím bodem a v každou chvíli ukazuje živý obraz. Na displeji je zobrazena oblast 3 × 3 cm a uprostřed je vyznačen bod, kde spektrofotometr měří. Lze tak naprosto přesně zvolit místo, kde provádíme měření. Bonusem kamery je navíc možnost použít kameru jako zvětšovací lupu se zoomem až 10×. Tedy jedním přístrojem zkontrolujete kvalitu soutisku, tisku a zároveň změříte požadovaná barevná pole.

Bezkontaktní měření
Měření probíhá bezkontaktně, což umožňuje změřit i ještě mokrý výtisk přímo ze stroje, aniž bychom jej poškodili nebo kontaktem ovlivnili výsledek měření. Po změření je stále zobrazeno místo, kde jsme měřili, a vedle jsou zobrazeny naměřené hodnoty ve formátu, který jsme si zvolili. Jednoduše dotykem měníme typy informací z měření. Přístroj může ukazovat přímo hodnoty CIE L*a*b*, L*a*b*C*h*, L*C*h*, XYZ, stejně tak odchylky od zvolené reference.

Integrovaný scan
Součástí těla přístroje jsou integrovaná kolečka, která umožňují přístroji měřit v režimu scan. Tedy přejet libovolnou škálu a naměřená pole uložit nebo zobrazit. Aktivace koleček probíhá tlačítkem na těle přístroje.

Naklápěcí displej
Vůbec ergonomie přístroje je dobře vyřešena. Displej na spektrofotometru je možné naklopit až do úhlu 30 stupňů, což je při měření v sedě velmi praktické. V kombinaci s jednoduchostí zaměření měřeného místa bez nutnosti zvedat přístroj se měření opravdu zrychlí.

Bezdrátové nabíjení
Na tuto novinku by se chtělo říct: konečně. Vždyť kde jinde má smysl použít bezdrátové nabíjení než u přístroje, který potřebujete mít stále připravený k měření. K tomu slouží dokovací podložka, jež funguje jako nabíječka a zároveň je v ní i kryté kalibrační políčko. Pokud máte více Exact 2 spektrofotometrů, nemusíte kvůli kalibraci hledat vaši podložku, lze použít libovolnou. Na podložce je čárový kód, který si Exact 2 načte a správně se nakalibruje.

Programové vybavení
X-Rite velmi dbá na softwarová řešení, která spolu navzájem spolupracují, a Exact 2 do nich jednoduše zapadne. Pomocí obslužných programů můžete naměřené hodnoty rovnou zapisovat a zobrazovat ve vyhodnocovacích a obslužných programech, jako je například ColorCert, Pantone Live, InkFormulation Software a X-Rite Link. Existuje i cloudové řešení, které na dálku umožňuje spravovat a nastavovat všechny vaše Exact a Exact 2 spektrofotometry. S tím, že okamžitě máte informace o nové verzi firmware a uživatelských profilech nastavení spektrofotometru.

 

Video představující vlastnosti a benefity:

 

 

Video předvádějící některé nové vlastnosti:

Převzato z Novin pro grafický průmysl s laskavým svolením GRAFIE CZ, s.r.o.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.