Powered by Smartsupp
Rozdělení písem podle vzhledu a použití. Pro základní orientaci v typech písma.

Jak vybrat správné písmo pro váš projekt

02.09.2020

Nějaké ustálené rozdělení písem - “anglicky” fontů - podle nějaké normy nebo úzusu není zavedeno. Udělali jsme si malý průzkum mezi největšími světovými písmolijnami (tvůrci písem), které mají ve svém portfoliu stovky písem a tisíce řezů a každá z nich jejich rozdělení dělá po svém. Při hledání rozřazení se nám asi nejvíce líbilo rozdělení písmolijny Linotype. Ta písma řadí do tří částí. Podle kategorie písma, podle použití a tématická písma. Pojďme si shrnout toto základní řazení. Tento přehled by vám měl pomoci ke správnému výběru písma do vašeho projektu nebo zakázky.

Na úvod je třeba si říci, že toto není typografický manuál, zde se nedozvíte, jak správně písma používat. Získáte přehled o třídění písem a snáze se tak v jejich nepřebezné nabídce zorientujete.

 

Kategorie písem

Sans Serif - Písma bez patek se nazývají "BEZPATKOVÁ PÍSMA" a jsou nejoblíbenější textová písma. Klasická bezpatková písma, jako jsou Helvetica a Univers, zažila v posledních letech renesanci a v současné době jsou velmi využívána, zejména v reklamě.

Skript - Skriptová písma jsou písma s osobním nádechem, jako jsou ručně psaná písma nebo kaligrafie. Jsou ideální na pozvánky, pohlednice, titulky nebo na velmi krátké nebo výrazné texty. Od klasických plynulých skriptů po elegantní vzory až po lehké typy se zaoblenými tvary pro svěží, peprný vzhled.

Serif - Serifová písma mají malý tah vyčnívající z hlavních tahů jejich liter. Klasická “PATKOVÁ PÍSMA” se dnes nejčastěji vyskytují v novinách. Jsou také trvalou součástí knih a časopisů, které vyžadují výjimečně čitelné texty.
 
Symbol - Symbolová písma se stala nutností pro ilustraci různých grafických návrhů. Symboly komunikují rychle, jednoduše a často univerzálně. Designéři také najdou snadné použití vektorových symbolů pro komplexní grafiku i ve velkých velikostech tisku, aniž by byla ohrožena kvalita ... a stále je budou moci použít i v malých digitálních souborech.
 
Text - Perfektní pro delší texty, které si musí zachovat vysoký stupeň čitelnosti, jako jsou texty v knihách, novinách a časopisech.
 
Handwriting - Rukopisová písma neustále získávají na popularitě. Vypadají jako ručně psané, ale hodí se více pro tisk než jako tradiční kaligrafie. Jejich originální, nekonvenční litery jsou ideální pro příležitosti, jako je den svatého Valentýna, narozeniny, přání nebo poutavé titulky. V reklamě nebo na plakátech jsou tato písma vizitkou moderních produktů.

Kaligrafie - Půvabné plynulé formy propůjčují kaligrafickým skriptům jejich eleganci a energii. Jsou ideální pro tradiční nebo rafinované aplikace, jako jsou formální pozvánky či jako vkusné hlavičky.
 
Blackletter - Na základě gotického typu a pozdní středověké kaligrafie se tyto styly pohybují od těch, které označují začátek gotického tisku až po ozdobené gotické typy Německa z 19. století. Tato kategorie zahrnuje nejen stará osvědčená písma, ale teké písma s gotickým vzhledem vytvořené moderními designéry.
 
 

Použití písem

Kniha - Písma použitá v knihách a časopisech musí mít vysokou čitelnost, a to i z větší vzdálenosti a v menších velikostech bodů.
 
Firemní - Firemní písma jsou přizpůsobená písma, aby vyhovovala potřebám a image jakéhokoli druhu podnikání. Profesionální firemní design, který nepochybně představuje společnost, je v dnešním světě nutností a firemní písma a loga jsou rozhodujícím faktorem úspěchu.

Časopis - Písma pro použití v časopisech musí být pro titulky a blok textu velmi čitelná.
 
Noviny - Blok textu v novinách je často nastaven na malé velikosti bodů a do úzkých sloupců, což znamená, že čitelnost určuje výběr písem. Nadpisy potřebují písma, která jsou vhodná pro větší velikosti bodů a upoutají pozornost čtenáře.
 
Plakát - Návrh plakátu může v závislosti na prezentovaných tématech používat širokou škálu písem, ale v každém případě musí být poutavý, výrazný a čitelný z dálky.
 
Oslavy - Písma pro zvláštní příležitosti, jako jsou svatby, narozeniny, pohřby nebo křest, jakož i pro události a svátky, jako je Halloween, Valentýn, Velikonoce nebo Vánoce.
 
Obrazovka - Obrazovková písma (Display) si v posledním desetiletí zaznamenala obrovský nárůst popularity. Čitelnost na obrazovce, a to i v malých velikostech bodů, je zásadní.
 
Comic - Tato písma jsou vynikající pro použití v komiksu, ale lze je použít v jakékoli aplikaci týkající se dětí, hraček, zábavy atd.
 
 

Tématická písma

Business  - Obchodní písma vypadají vážně, objektivně a skvěle. Jsou vhodné pro obchodní korespondenci všeho druhu.
 
Neformální - Neformální fonty mají neformální, nekonvenční vzhled a často se používají pro soukromou korespondenci.
 
Cool - Cool písma jsou písma, která odrážejí ducha moderního věku. Oblasti použití jsou téměř neomezené a zahrnují vše, co by mělo mít tzv. cool a objektivní vzhled.
 
Zábavné - Zábavná písma často představují zvláštní témata vtipných a zábavných postav.
 
Techno - Techno fonty jsou vynikající volbou pro vše, co by mělo vypadat technicky, moderně a skvěle.
 
Old West - Ideální pro tištěné materiály, které by měly navozovat Divoký západ, například menu, pozvánky na večírky, plakáty atd.
 
Velikonoce - Symbolová písma, stejně jako sváteční nebo vtipná textová písma, jsou vynikající volbou pro velikonoční plakáty, pozvánky atd.
 
Hallowee - Děsivá písma, ideální pro Halloween, Dušičky nebo tematické večírky.
 
Vánoce - Slavnostní textové a symbolické fonty pro vánoční svátky.
 
Kondolence - Tato písma jsou vhodná pro posvátné události, jako jsou pohřby nebo jiné závažné nebo slavnostní příležitosti. Mnoho z nich zahrnují náboženské symboly nebo litery.
 
Certifikáty - Písma pro certifikáty mají oficiální tradiční charakter.
 
Narozeniny - Tištěné materiály pro pozvánky k narozeninám, večírkům či jako poděkování jsou vylepšeny o kreativní písma.
 
Svatba - Písma pro svatební oznámení, pozvánky a jiné tištěné materiály mohou být slavnostní a zábavné nebo elegantní a laskavé.
 
Keltský - Keltská písma naznačují gaelskou a keltskou kulturu a jsou vynikající volbou pro titulky a krátké texty v literatuře o cestování, umění a historii nebo na obálkách her a videí. Používejte je všude, kde je potřeba mystický keltský duch.
 
Středověké - Středověké fonty mohou vypadat tradičně a historicky nebo tajemně a mysticky a mají širokou škálu aplikací.
 
Valentinská - Správná písma pro Valentýnské pozdravy mají osobní a často i romantický vzhled.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.