Powered by Smartsupp
RECENZE Jak zajistit správnou barevnost fotografií.

Související produkty

 
2 843 Kč 

bez DPH

3 440 Kč 

s DPH

Sada kalibračních terčů pro kalibraci fotoaparátu

ColorChecker Passport Photo 2

27.05.2022

Noviny pro grafický průmysl, 30. 4. 2020

Každý fotograf, ať profesionál nebo amatér, časem dospěje ke stavu, kdy mu už nestačí barevnost, kterou mu vytvoří automatika fotoaparátu a začne řešit, jak by jednoduše šlo dosáhnout standardní barevnosti fotografií v různém osvětlení. Pokud fotíte dvěma a více fotoaparáty, jistě jste narazili na problém různé barevnosti fotografií z každého fotoaparátu. Právě tyto problémy se snaží vyřešit pomůcka určená pro fotografy s názvem X-Rite ColorChecker Passport Photo 2. Jak číslovka naznačuje, jedná se o druhou verzi tohoto řešení, které je na základě zkušeností fotografů doplněno a vylepšeno.
Jedná se o sadu čtyř barevných vzorů, které jsou umístěny do plastového tvrdého pouzdra velikosti pasu. To znamená, že není problém mít tuto pomůcku stále u sebe a neohrozí její znehodnocení. Dvě strany obsahují 18% šedou a bílou pro vyvážení nastavení bílého bodu ve fotoaparátu. Na třetí straně je 24 standardních polí ColorCheckeru pro vytvoření DNG profilu a poslední strana obsahuje barevný vzorník, který se liší malými odchylkami tónů barev (od studené do teplé a stínů světel).

 

ColorChecker Passport Photo 2 od společnosti Calibrite (dříve X-Rite) umožňuje fotografům jednoduše dosáhnout přesného barevného podání a správné expozice.

 

Použití

ColorChecker Passport je hlavně určen pro vytváření DNG profilů, které se dají použít na RAW fotografie. Možnosti jsou dvě. První, jednodušší, funguje tak, že např. ve studiu vyfotíte sérii snímmků produktů a do jedné fotografie za standardních podmínek vložíte ColorChecker Passport. Fotografii načtete buď do programu od společnosti X-Rite, nebo ji otevřete v Adobe Lightroom. Spustíte funkci vytvoření DNG profilu. Program najde na fotografii ColorChecker Passport a vygeneruje profil, který lze použít při vyvolání Raw fotografií v Adobe Lightroom.
Druhá možnost je vytvořit tzv. Dual DNG profile. Zde je třeba vyfotit dvě fotografie ColorChecker Passport při dvou různých osvětleních a následně z nich vygenerujete profil. Tento profil je univerzálnější a umožňuje použití i při změně osvětlení.
Poslední možností, která pro mnohé může být velmi zajímavá, je doladit jednoduchou volbou tónovacího pole na ColorCheckeru barvu pleťových tónů, posun barevnosti do teplejších tónů atd. Velkou výhodou tothoto řeěení je dávkové použití pro celou sérii fotografií, kdy se aplikuje DNG profil nebo barevná úprava. Práce s ColorChecker Passport 2 je snadná a výsledky jsou velmi dobré.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.