Powered by Smartsupp
Apple představil vlastní čipy pro počítače s názvem M1. Čip zahrnuje procesor, paměť i grafickou kartu. A to může být někdy problém. Modely s čipem M1přinášejí spoustu inovací, ale prozatím také řadu omezení.

Apple M1 čipy a jejich omezení

15.02.2022

leden 2021

Když Apple na podzim uvedl první řadu počítačů s vlastním čipem M1, zachoval zároveň stávající Intel modely. Proč tomu tak je ukazují některé limity, které nová architektura má.

AKTUALIZACE 2022
Apple již uvedl čipy M1 Pro a M1 Max, které podporují připojení 2 externích monitorů.
Sonnet uvedl redukce s technologií DisplayLink, které umožňují připojit 2 4K monitory pomocí jediného USB-C portu u močítačů s M1 procesorem. Najdete zde.

 

M1 modely MacBook Pro a MacBook Air, stejně tak i nové Mac mini M1, míří spíše do segmentu koncových zákazníků, modely ještě nejsou vhodné pro profesionální použití. Nová architektura totiž přináší řadu potíží pro vývojáře software i hardware. U některých profesionálních doplňků lze očekávat podporu M1 třeba až v příštím roce. Podobné problémy pak každoročně přináší nový operační systém BigSur.

Před koupí je tedy třeba důkladně zvážit rizika a výhody platformy M1. Tím ale neříkáme, že M1 není dobrá. Integrace CPU, GPU, akcelerátorů a operační paměti do jednoho čipu přináší řadu výhod. Přímý přístup k paměti, okamžitá odezva, vysoký výkon. Každá novinka má však své "ale", na které je také třeba brát zřetel.

 

Limity čipu M1 (tyto limity neplatí pro M1 Pro a M1 Max)

  • Pouze 8 nebo 16 GB paměti. Řada profesionálních aplikací vyžaduje 32 GB a více.

  • Pouze 2 thunderbolt porty na jedné sběrnici výrazně omezují použití externích zařízení

  • Podpora pouze jednoho externího displeje (MacBook Air & Mac Book Pro) a 2 displejů u Mac mini (lze obejít pomocí nových redukcí s technologií DisplayLink od Sonnetu)

  • Není podporována eGPU - nelze tedy zvýšit grafický výkon pomocí externích karet

  • Nepřipojíte k němu iMaca 27" (2011-2014) jako externí displej

  • Použití hardwaru třetích stran je velmi problematické, je třeba čekat, až výrobce zajistí podporu

  • Podpora pouze pro PCIe karty USB, Ethernet, některé 10Gb a M.2 karty. Speciální karty jako Black Magic, Avid a podobně vyžadují opět novou podporu od výrobce. Výrobci třetích stran musí kompletně přepsat ovladače, což může trvat dosti dlouho.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.