Powered by Smartsupp
Pro maximální výkon i správnou detekci v systému. Článek o tom, proč je třeba novou baterii nakalibrovat a jak se to dělá.

Související produkty

 

-25%

1 231 Kč 

bez DPH

1 990 Kč 

s DPH

1 490 Kč 

s DPH

Pro MacBook Pro s Retina displejem 2012 a novější Délka výměny 45-60 minut, cena je platná při nákupu baterie. Všechny dobíjecí baterie mají omezený počet cyklů nabití a nakonec je nejspíš bude potřeba vyměnit a recyklovat.

 

-20%

653 Kč 

bez DPH

990 Kč 

s DPH

790 Kč 

s DPH

Pro MacBook a MacBook Air Délka opravy 30-40 minut, dle modelu počítače. Cena je platná při současném zakoupení baterie. Všechny dobíjecí baterie mají omezený počet cyklů nabití a nakonec je nejspíš bude potřeba vyměnit a recyklovat.

Výměna baterie a co dál

04.02.2021

Nejčastějším důvodem pro výměnu baterie je pokles výdrže, nafouknutí baterie, případně vyčerpání počtu nabíjecích cyklů. Zatímco u počtu nabíjecích cyklů a poklesu výdrže vás systém často upozorní předem, nafouknutí baterie musíte obvykle odhalit sami. Projevuje se například kýváním na rovné ploše nebo špatnou funkčností trackpadu. A pak už je třeba vyhledat servis a nechat baterii vyměnit. Rozhodně bych výměnu neodkládal. Nafouknuté baterie představují značné riziko.

S novou baterií je však třeba správně zacházet. A sice baterie pro chytré telefony a notebooky je třeba co nejdříve nakalibrovat. Pokud měníte baterii za novou, je třeba si uvědomit, že nestačí jen postupovat podle požadavků výrobce baterie, ale že je třeba baterii správně integrovat do operačního systému. Lze předpokládat, že u nových zařízení Apple proběhla kalibrace již ve výrobě, nicméně ani tehdy jí nic nepokazíte a je lepší ji provést. Mnohem důležitější je pak kalibrace v okamžiku, kdy musíte baterii vyměnit za novou.

 

Proč kalibrovat

Děláme to proto, aby systém baterii správně odhadl a získal správná data. Bez kalibrace riskujete, že systém detekuje špatné procento nabití, nenabije baterii na plný výkon a zařízení se může z ničeho nic vypínat, třeba při 10% baterie. A nebo naopak poběžíte i hodinu s jedním procentem baterie. Chyba v tu chvíli není v baterii, ale v její interpretaci v systému. A nezapomeňte, nové baterie jsou stále chytřejší a chytřejší.

 

Jak tedy baterii nakalibrovat?

Kalibrací laicky rozumíme proces úplného vybití a následného úplného nabití. Děláme to proto, aby systém korektně detekoval maximální a minimální úroveň u baterie.

Přenosný počítač

  • Nabijte baterii na 100% a ještě ji nabíjejte alespoň další 2 hodiny.
  • Odpojte počítač od napájení a běžně ho používejte až do vybití baterie. Před úplným vybitím si uložte práci a nechte ho běžet do té doby, než se sám vypne. Baterii je třeba zcela vybít.
  • Počkejte nejméně 5 hodin a poté baterii bez přerušení nabijte opět na 100%.

 

Jak často kalibrovat?

Kalibraci doporučujeme provádět pravidelně, řekněme jednou za 3 měsíce, případně po 50 cyklech baterie. Pak se vám nestane, že vás zařízení tak říkajíc "nechá ve štychu" v okamžiku, kdy to nečekáte. U nás měníme baterie ve většině počítačů Apple a k baterii přidáváme stručný kalibrační návod. Více informací najdete na ifixit.com a na batteryuniversity.com.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.