Powered by Smartsupp
Jak dosáhnout předvídatelného výsledku tisku z tiskových dat.

Související produkty

 
63 215 Kč 

bez DPH

76 490 Kč 

s DPH

včetně 1 ročního SM&SA. Předkonfigurovaná licence obsahující: XF Server (vč. Spot Color), 10 klientů, Color Verifier, 1 podporovaná tiskárna.

 
52 884 Kč 

bez DPH

63 990 Kč 

s DPH

včetně 1 roční SM&SA. Předkonfigurovaná licence obsahující: XF Server (vč. Spot Color), 10 klientů, 1 podporovaná tiskárna.

 
42 884 Kč 

bez DPH

51 890 Kč 

s DPH

Maximální přesnost, maximální pohodlí a vynikající konektivita.

Kontrola barevnosti v polygrafii

26.07.2022

Jan Štor, Grafie CZ – Noviny pro grafický průmysl, 3. 2. 2022

Výsledná barevnost tiskového výstupu je stále důležitá. S využitím moderních nástrojů pro simulaci barevného tiskového výstupu na různých tiskových technologiích jsme schopni dosáhnout předvídatelného výsledku tisku z tiskových dat.

 

Pro náhled barevnosti se dnes používají nejčastěji tři způsoby vizualizace. Klasický certifikovaný nátisk, produkční tiskový náhled a softproof neboli vizualizace barevnosti dat na kvalitním a zkalibrovaném monitoru.

 

Certifikovaný nátisk

Doba, kdy nátisk vlastnily takřka všichni, tedy i malé reklamní agentury a menší tiskárny, je již dlouhou dobu pryč. Největší boom certifikovaného nátisku byl po roce 2007. kdy řešení, která byla na trhu, umožnila skutečně barevně věrný, spolehlivý, a hlavně opakovatelný nátisk za celkem rozumnou cenu. Certifikovaný nátisk podle tehdy používané Fogry 27, později Fogry 39 se pak stal na pár let zaklínadlem při řešení neshod barevnosti při realizaci ofsetových zakázek. Byla to doba, kdy se odchylky porovnávaly na desetiny a řešilo se, zda je lepší nátisk od GMG, EFI nebo CGS. Jako nátiskové tiskárny si časem vybudovaly dominantní postavení inkoustové tiskárny společnosti Epson. Certifikovaný nátisk je stále nejlepší řešení simulace barevností tiskového návrhu, a pokud chcete skutečně jasnou informaci o barevných odstínech vašich tiskových dat, je certifikovaný nátisk tím nejlepším řešením. Dodnes je to takřka jediné používané řešení v obalovém průmyslu. Obalový průmysl klade stále maximální nároky na barevnou věrnost realizace tiskových dat a certifikovaný nátisk je jediné řešení, které dokáže nasimulovat věrnost jak CMYKových barev, tak i v co možná nejlepší shodě simulaci Pantone barev.

Produkční malonákladový tisk

Postupem doby i vzhledem k rozvoji a zlepšení kvality tisku na digitálních produkčních laserových strojích začaly sloužit i tyto stroje jako “nátiskové” řešení. Barevný rozsah produkčních laserových tiskových strojů je schopen věrně nasimulovat barevnost ofsetového tisku, a tak mnoho tiskáren používá tyto stroje nejen k produkčnímu malonákladovému tisku, ale také je využívají na výtisk náhledu pro ofsetový tisk. Pokud je stroj dobře nastaven, má vytvořený vlastní tiskový ICC profil a dobře nastavenou simulaci, dokáže barevnost tiskoviny nasimulovat věrně. Nezanedbatelnou výhodou je rychlost a cena výtisku a také to, že výtisk z laserového produkčního stroje je na stejném papíru, na který bude realizován i ofsetový tisk.  Naopak nevýhodou je ne tak dobrá stabilita tisku v čase jako u inkoustového tisku, a tak, pokud obsluha neprovádí pravidelně kalibrarce tiskového stroje, nejsou výsledky vždy správné.

Softproof na kvalitních monitorech

Třetím řešením se již dávno staly monitory. Kvalitní monitor s IPS obrazovkou s širokým gamutem pokrývajícím skoro celý barevný rozsah Adobe RGB a tím tedy také barevné rozsahy tiskových profilů Fogra 51 a stále ještě používaný Fogra 38 splňují vše, co očekáváte od kvalitního monitoru. Avšak jen za předpokladu, že jej máte správně nastaven a nakalibrován tak, aby byl schopen správně barevnost tiskových dat vizualizovat. To je bohužel velmi často  mnoha grafiky opomíjená věc a představa, že když jsem si koupil nejlepší řešení na trhu, tak to bude samo zobrazovat správně, není vždy dobrá. Aby monitor zobrazoval barevnost dat správně, závisí nejen na správném nastavení monitoru, ale také na nastavení barevné správy v aplikacích, kdy bych dnes již jednoznačně doporučil nastavení CMYKových dat podle profilu FOGRA 51 (PSO Coated v3.icc). Dosáhnete tak na správně nakalibrovaném monitoru maximální možné shody s tiskem na dnes používané tiskové materiály. Výhodou tohoto řešení je nulová cena na zobrazení dat. Navíc vám to přináší jednu výraznou výhodu. Pokud máte kvalitní monitor se správně udělanou kalibrací, jste schopni vidět věrnou barevnost vašich dat od začátku návrhu grafiky až po tisková data. Nevýhodou je, že obraz ze svého monitoru nedonesete do tiskárny.

Závěr

Každé z výše zmíněných řešení má své místo v polygrafickém průmyslu. V poslední době se výrazně rozšiřuje hlavně softproofové řešení, kterému pomáhá současná situace, která mnoho grafiků přesunula přesunula z kanceláří reklamních agentur do domácího prostředí, kde právě dobrý monitor nabízí takřka jedinou možnost korektního zobrazení barevnosti připravovaných tiskových dat. V menších, ale i některých větších tiskárnách se stále více prosazuje tiskový náhled udělaný na produkčním malonákladovém stroji, který dává slušnou shodu barevnosti s finálním ofsetovým tiskem. Naopak v oblasti tisku obalů je takřka výhradně využíván certifikovaný nátisk.

Převzato z Novin pro grafický průmysl s laskavým svolením GRAFIE CZ, s.r.o.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.