Powered by Smartsupp
Účinný nástroj pro zjednodušení a zpřesnění práce s fotografiemi.

Calibrite ColorChecker Passport

27.05.2022

22.4.2014

Řešíte stále dokola barevný nesoulad mezi monitorem a tiskem? Vadí vám rozdíl mezi digitální fotografií a tím, co vidíte na svém monitoru? Musíte pak po mnoho hodin jednotlivé fotografie barevně upravovat? To vše jsou otázky, které se týkají správy barev – existují ale účinné nástroje, jak zjednodušit a zpřesnit práci s fotografiemi.

Tematiku správy barev můžeme rozdělit do několika částí. Na část kalibrace vstupu, kalibraci monitoru a kalibraci tisku. Pojďme se nyní podívat podrobněji na první uvedenou oblast – na kalibraci vstupu.

 

X-Rite ColorChecker Passport

Pod tímto názvem se skrývá soubor několika kalibračních terčů, které jsou součástí malého rozevíratelného plastového a odolného pouzdra. V tomto pouzdru lze ColorChecker Passport snadno nosit v kapse. Terče je možné flexibilně nastavit do různých praktických poloh (např. stojánek, různé úhly atp.).

První kalibrační terč: V principu je to tabulka s neutrálním šedým odstínem, která slouží jako základní reference pro vyvážení bílé barvy fotoaparátu. Povrch je uzpůsoben tak, aby měl vyrovnanou charakteristiku pro různé světelné zdroje.

Druhý kalibrační terč: Dalším terčem je osvědčená sada 24 barevných polí, která se používají již od roku 1976. První třetina je složena z typických přírodních barev a pleťovek, druhá řádka ze sytých základních tónů barev červené, zelené, modré a jejich kombinací, poslední řádek jsou šedoškály.

Třetí kalibrační terč: Poslední terč slouží k rychlé úpravě pleťových tónů, krajin či kontrole klipování stínů a světel při závěrečném zpracování.

ColorChecker zajišťuje shodu barev mezi fotografovanou scénou a vyvolanou fotografií. Začnete-li používat terče, můžete se spolehnout na konzistentní barvy svých fotografií, a to vám nesmírně urychlí práci.

 

A jak to celé funguje?

V Lightroomu je to velmi jednoduché. Otevře se fotografie, ve které bude součástí scény vyfocený ColorChecker, a Lightroom si sám terč v obraze načte a vytvoří profil (DNG), kterým se upraví následná fotografie anebo celá následná série fotografií. Pomocí kapátka a terče můžete dále fotografie upravovat – vyvážit bílou nebo pleťovky. Při úpravě fotografií pomocí ColorCheckeru ve Photoshopu musíme doplnit instalaci o zásuvný modul Adobe Camera RAW (zdarma ze stránek Adobe, nový Photoshop CC již Camera RAW obsahuje). Načteme sadu snímků, které chceme upravovat, a zobrazíme si jednu s kvalitně vyfotografovaným terčem. Lze označit celou sérii a na ní dávkově provádět barevné korekce pomocí kapátka. Výběrem vytvořeného DNG profilu aplikujeme barevné korekce jak na celou sadu, tak i na jednotlivé fotografie.

 

Několik užitečných rad

Na závěr uveďme důležité rady:

  • Terč by měl mít při fotografování rovnoměrné osvětlení, neboť při nerovnoměrném osvětlení, např. při ostrém úhlu, může dojít k nechtěným barevným posunům (zapadající slunce, osvětlení postavy je umístěno za hlavou atd.).
  • Kalibrační terč by neměl být ve stínu a neměl by být překryt prsty.
  • ColorChecker lze bez problému využít jak v ateliéru, tak i v exteriérech.

 

Závěrem

X-Rite ColorChecker Passport se na našem trhu již značně etabloval. Proto je v podstatě nedílnou součástí procesu fotografování a následných úprav digitální fotografie. Navíc při ceně 2 900 Kč nepředstavuje, v porovnání se svojí užitnou hodnotou, nikterak velkou položku výdajů.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.